Over Kuiko

 

Wie is Kuiko nu eigenlijk? Kuiko is een nickname van Ton Kuipers uit Gemert. Kuiko is in maart 2007 gegrepen door het lot van de slechtvalkenfamilie die vanaf 2005 in De Mortel op een toren van de KPN hun toevlucht zocht.
Is dit nu zo bijzonder? Ja, dat is bijzonder. In 2005 werd ik, Ton "Kuiko" Kuipers, voor het eerst gewezen op de aanwezigheid van het slechtvalkenpaar dat zich gevestigd had op de toren.

Er was een nestkast geplaatst door de Vogelwerkgroep Gemert. In samenwerking met KPN Planet werd in het nest een webcam gemonteerd zodat vogelaars over de hele wereld konden genieten van de beelden. Is dit voyeurisme? Ja, zo zou men dit kunnen noemen. Er werd zefs een forum opgericht, zodat de vogelaars elkaar op de hoogte konden houden.

Ben ik meteen als een blok gevallen door de charmes van de beelden en het forum?
Nou nee, zo kun je dat niet noemen. De jonkies waren al uit het ei gekropen en Ma deed haar uiterste best om ze lekker warm onder haar verenkleed te houden. Op het moment dat ik via de website de beelden bekeek en op het forum de berichtgeving opstartte was het alsof de beelden stilstonden. Plotseling draaide het koppie van Ma zich naar de webcam. Op het forum werd onmiddellijk gereageerd:

"Ze kijkt in de webcam", "Kijk eens, wat schattig, ze kijkt naar ons", "Ooooooh wat mooi, ze kijkt in de webcam". De ene na de andere forumbezoeker raakte in extase. Behalve ik. Eerlijk gezegd, ik snapte niets van al deze commotie en binnen het kwartier ging mijn volle aandacht naar een voetbalwebsite.
Later, op weg naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon in Bakel, kon ik het niet laten om toch eens richting de toren te kijken. Ik parkeerde mijn auto op een plek die ik twee jaar later nog vaak zou bezoeken. Ik verwachtte binnen het kwartier toch minstens een valk te zien vliegen.

Maar er gebeurde helemaal NIETS.

Dat was teveel voor me. Wie had daar nou interesse voor? Dan was je toch wel echt gestoord!