Over Kuiko

Categorie: Over Kuiko Gepubliceerd: zaterdag 26 maart 2011 Geschreven door Kuiko

Artikelindex

 Over Kuiko

 

Wie is Kuiko nu eigenlijk? Kuiko is een nickname van Ton Kuipers uit Gemert. Kuiko is in maart 2007 gegrepen door het lot van de slechtvalkenfamilie die vanaf 2005 in De Mortel op een toren van de KPN hun toevlucht zocht.
Is dit nu zo bijzonder? Ja, dat is bijzonder. In 2005 werd ik, Ton "Kuiko" Kuipers, voor het eerst gewezen op de aanwezigheid van het slechtvalkenpaar dat zich gevestigd had op de toren.

Er was een nestkast geplaatst door de Vogelwerkgroep Gemert. In samenwerking met KPN Planet werd in het nest een webcam gemonteerd zodat vogelaars over de hele wereld konden genieten van de beelden. Is dit voyeurisme? Ja, zo zou men dit kunnen noemen. Er werd zefs een forum opgericht, zodat de vogelaars elkaar op de hoogte konden houden.

Ben ik meteen als een blok gevallen door de charmes van de beelden en het forum?
Nou nee, zo kun je dat niet noemen. De jonkies waren al uit het ei gekropen en Ma deed haar uiterste best om ze lekker warm onder haar verenkleed te houden. Op het moment dat ik via de website de beelden bekeek en op het forum de berichtgeving opstartte was het alsof de beelden stilstonden. Plotseling draaide het koppie van Ma zich naar de webcam. Op het forum werd onmiddellijk gereageerd:

"Ze kijkt in de webcam", "Kijk eens, wat schattig, ze kijkt naar ons", "Ooooooh wat mooi, ze kijkt in de webcam". De ene na de andere forumbezoeker raakte in extase. Behalve ik. Eerlijk gezegd, ik snapte niets van al deze commotie en binnen het kwartier ging mijn volle aandacht naar een voetbalwebsite.
Later, op weg naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon in Bakel, kon ik het niet laten om toch eens richting de toren te kijken. Ik parkeerde mijn auto op een plek die ik twee jaar later nog vaak zou bezoeken. Ik verwachtte binnen het kwartier toch minstens een valk te zien vliegen.

Maar er gebeurde helemaal NIETS.

Dat was teveel voor me. Wie had daar nou interesse voor? Dan was je toch wel echt gestoord!


 

Maart 2007: Kuiko is 'om'...

In maart 2007 hoorde ik opnieuw over de slechtvalken. Er waren nu eieren. Drie in getal en de uitzending van de beelden was dit jaar wat eerder gestart.

Met de ervaringen van twee jaar eerder nog vers op het netvlies, had ik er een hard hoofd in om nu wel geboeid te raken. Maar dit jaar zou alles anders gaan.
Als redacteur van een lokale website (*) werd tijdens een redactievergadering gesproken over de beelden. Er werd gevraagd of iemand er aandacht aan wou besteden. Al was het maar even en heel summier. Ik merkte een desinteresse bij mijn collega's en besloot mezelf dan maar in te schakelen. (Ik wist in elk geval waar die toren stond.)
Waarom precies weet ik nog steeds niet, misschien waren de reacties op het forum wat genuanceerder, misschien waren de beelden wat boeiender, misschien was het voor mij het juiste moment, ik weet het nog steeds niet, maar ik vond het leuk!
Een tijdlang volgde ik alles als een niet geregistreerde gast, todat ik op een zeker moment vond iets te moeten zeggen tegen de wereld van de slechtvalkenbewonderaars.
De eieren kwamen uit en ik zag een lege dop in het nest. Een warm gevoel van sensatie en vertedering stroomde door mijn aderen. "Verrek, dit is toch wel leuk!"

Het werd tijd om me op het forum te registreren en omdat "iedereen" een nickname had, meldde ik me aan als "Kuiko". Voorzichtig stelde ik een vraag op het forum of het verantwoord was om dicht in de buurt te komen, ik wilde absoluut niets verstoren! Bovendien wilde ik weten of het niet verstandig was om een verrekijker mee te nemen. Een retorische vraag, want ik had dat al ooit aan den lijve ervaren.

Het antwoord kwam van Dorine, een Helmondse vrouw die erg veel wist van de valken en er erg betrokken bij was. Nou als zo iemand zei dat je gerust dichterbij kon komen, dan zou het wel geen kwaad kunnen.

Op Koninginnedag zou ik als redacteur een verslagje maken van de Oranjefeesten in Bakel, een uitgelezen mogelijkheid om weer eens in stelling te gaan op mijn vertrouwde stek: daar waar de Snelle Loop onder de weg door zijn weg vervolgt als grensriviertje tussen Gemert en Bakel. Een "spotter" vond zijn plek...

 

Ik wens iedereen die mijn website bezoekt heel erg veel leesplezier en als dat slechts 1 procent bedraagt van het plezier dat ik aan de bezoekjes beleef is het dat meer dan waard :)

Ton Kuipers

 

Naar mijn YouTube kanaal: http://www.youtube.com/user/KuikoSlechtvalk

 

Briefke

Kuiko maakt ook professionele software voor verenigingen en draagt zorg voor webservices. Portfolio

Site first launched: 20070627

Op 14 april 2013 rond 17:30u gebeurde wat ik nooit voor mogelijk had gehouden toen ik mijn site startte:

130414-1727_0001 - 100.000e bezoek aan de site

 
Share
Hits: 7296