Swarovski, Lumix en Ghamerithi

Categorie: Januari 2008 Gepubliceerd: zondag 17 april 2011 Geschreven door Kuiko
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

do 3 januari 2008, rond de middag

Swarovski, Lumix en Ghamerithi

Zo dat klinkt! Er zijn meerdere theorien over de herkomst van de naam van Gemert. Een hilarische, maar niet geheel onverklaarbaar, is dat Gemert staat voor Aards Paradijs. Het Keltische woord 'Gam' staat immers voor spel, 'Ert' staat voor 'Aarde'. Onderzoekers verbonden beide woorden en kwamen uit op 'Aardse Speeltuin' waaruit dan 'Aards Paradijs' afgeleid kan worden. Een andere variant die meer diepgang lijkt te hebben is onlangs verklaard: plaatsen als Hemert danken hun naam aan de samenkomst van veel wateren. Gemert - Hemert, erg veel verschil zit er niet in de naam. Nu is bekend dat Gemert heel veel kleine riviertjes kent: Snelle Loop, Esper Loop, Peelse Loop, Walgraaf, Rips, Molenbroekse Loop, het zijn maar een paar voorbeelden naast enkele tot voor kort onverklaarbare onderaardse watergangen (die alles met de breukrand onder Gemerts grondgebied te maken hebben) die op een of andere manier in Gemert samenkomen. Kerkdorp Handel dankt zijn bedevaarten aan het uit het niets ontspringen van een heilzame bron.

Wat bazel je nou allemaal Kuiko, wat is dit voor inleiding?

Ik besloot vandaag op pad te gaan om bovenstaande verklaring te gaan onderzoeken. Ook blijkt op de gemeenteplattegrond een merkwaardigheid te staan met betrekking tot de samenkomst van de Esper en Snelle Loop. Lambert en Gerrit112 hebben daar al eens wat onderzoek naar gedaan en ik wou dit zelf ook eens gaan bekijken. Hehe, we zijn eindelijk to-the-point. Ik ging dus naar het Spottersveldje.

Op het veldje, zittend achter een joekel van een scoop: Gerrit (E). Hij heeft niet de minste scoop gekocht als ik alleen al met respect naar de merknaam Swarovski kijk. Helaas valt er niet veel te zien op de toren. Beter: helemaal niks aan levende have. Voor de gein proberen we mijn digi voor de scoop te houden. Heel even is het beeld loepzuiver en zo dichtbij. De kou maakt zich echter meteen meester van mijn handen. Hoe vaak ik ook aanzet, ik kan mijn digi niet stilhouden. Een foto van een van de lampen toont elk detail, al is ze bewegingsonscherp. De nestkast, hoe dichtbij ook, ik krijg hem niet scherp.

We zitten al een hele poos te keuvelen, wanneer ik het uiteindelijk toch niet meer uithoud. Ik moet naar de zijkant, ik moet weten of er valken op de toren zijn. Met Gerrit spreek ik af: één arm omhoog is 1 valk, twee armen omhoog is twee valken in beeld. Even later keer ik met de handen stijf omlaag langs de bosrand terug. Niks dus! Dan het onverharde weggetje maar in. Ik heb de foto van Zwiersje goed bekeken en weet waarom ik de ene valk niet kon zien. Ik sta er al even te turen of een buurtbewoner komt aangelopen met zijn hond. We staan even te kletsen wanneer ik ineens een valk in de lucht bemerk.

Hoe het komt dat ik hem ineens opmerkte weet ik nog steeds niet. Hoorde ik de valk? Geen idee. Feit is dat de valk de toren nadert en dat ik hem probeer te volgen. De overhellende boomtakken maken het volgen nog lastiger als gisteren. Het filmpje duurt nog geen minuut. Het aantal seconden 'rake' beelden is nog minder. "Brr, wat is het ook koud!" Het traanniveau in mijn ogen is zo hoog dat het wel lijkt of ik onderwateropnames maak. Af en toe rolt een traan over mijn wang. Opeens zie ik dat de slechtvalk (en weer gok ik op S2) op de noordelijke lamp zit. Klikkerdeklik dan maar. En weer terug naar Gerrit. Ik steek één arm omhoog. Gerrit gebaart terug dat hij het begrepen en gezien heeft.

Waarom de valken aan de noordkant gaan zitten? We vermoeden dat het alles met de wind te maken heeft. Want ondanks het zonnetje dat gisteren zuidelijk stond waren de valken toen ook aan de noordkant gaan zitten. De ijzige wind is daarboven natuurlijk nog een factor kouder en heftiger.

We denken allebei aan opstappen wanneer vier nijlganzen hevig discussierend achter elkaar aanvliegen. Ik schiet er wat plaatjes van. Ook een aalscholver klapwiekt naar het zuidoosten. Dan zien we nog een wat grotere vogel in de verte. Volgens Gerrit lijkt het een meeuw. Ik heb mijn kijker nog in de auto en moet het doen met de beelden door de zoeker van mijn digi. Voor mij kan het vanalles zijn. Ik besluit de foto's maar af te wachten.

De gure wind neemt steeds meer toe en Gerrit en ik zijn het met elkaar eens dat we "hartstikke gek" zijn. 'Home' is het einige wat we nog kunnen bedenken.

Een paar fotootjes volgen nog, het filmpje ook... later....

P1020346.jpgP1020363.jpgP1020367.jpgP1020378.jpgP1020384.jpgP1020392.jpgP1020397.jpg

 

Na een flinke aarzeling, want het is echt helemaal niks, dan toch maar het filmpje van vandaag...

Hits: 2055