Notice: Undefined variable: verifyOutput in /customers/c/1/e/kuiko.nl/httpd.www/cms/plugins/system/GoogleAnalytics/GoogleAnalytics.php on line 86 Februari 2014 https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014 Sun, 14 Aug 2022 15:39:56 +0200 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl info@kuiko.nl (Kuiko) En nu wel slechtvalken in het vizier https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014/16-en-nu-wel-slechtvalken-in-het-vizier https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014/16-en-nu-wel-slechtvalken-in-het-vizier Het verhaaltje is opnieuw kort. De drie kwarier die ik te besteden heb, gaan helemaal op aan DE wandeling. Eerst is er de verkenning van de toren. Daar zie ik een slechtvalk op het rechterraam zitten. Ik denk aan het zwarte masker te zien dat dit PA wel eens kan zijn. (Garantie-tot-de-deur).

Natuurlijk vallen de nieuwe camera's en -eindelijk- ook de behuizing voor de binnencamera op. De camera's zijn draaibaar, dat geeft veel nieuwe mogelijkheden maar ook een stricte naleving van de opgestelde regeltjes. Ook de bevestigingsbeugeks zien er stevig uit. Ik hoop dat ze inderdaad bestand zijn tegen de harde wind die ze daarboven te verduren zullen krijgen. Niets is zo erg als trillende beelden. Er is goed over nagedacht, dus ik hoop dat dit allemaal is ondervangen. Er is in ieder geval hard gewerkt door de mannen die toch wel een beetje straling hebben durven trotseren daar op dat dak. Ik kan me voorstellen dat wanneer er onverhoopt iets mis gaat met de beelden er niet meteen op het dak gegaan zal worden om de boel te herstellen. Ik denk dat we dat respect ook moeten hebben en dat niet van hen moeten verwachten.

De wandeling voert me naar de toren. Kiekjes omhoog en verder gaat het weer. Vlakbij het bruggetje zie ik een vogeltje op een wat typische manier tegen een boomstam vliegen. Meteen zie ik dat het een van mijn favorietjes is: de boomklever. Kiekerdekiek. 

Verder gaat het. Ik wandel naar de dam in de Snelle Loop. Het blijft een mooi gezicht hoe het water tussen de keien stroomt, hoe breed het riviertje lijkt en hoe mooi de toren in het water weerspiegelt. Verder gaat het. De slechtvalk op de toren zit er nog steeds. Ik kan dat zien bij het beruchte 8-uur boompje (zo genoemd vanwege de schaduw die de zon in de zomermaanden precies om acht uur van dit boompje werpt).

Verder gaat het. Het bos in. Even voordat ik in het bos verdwijn komt de zilverreiger met wat herrie aanvliegen. Dan gaat het het bos door. Geen hertjes, geen vogeltjes in het weiland achter het bos. Verder gaat het weer over het brede bospad. Dan opeens weer een klein vogeltje dat op een eigen manier tegen de boomstam omhoog kruipt: een boomkruiper? Het wat lange kromme snaveltje maakt de herkenning compleet. Verder maar weer, de drie kwartier zijn bijna om....

Terug op het spottersveldje zie ik daar opeens de beweging in de lucht. Stom toevallig omdat ik langs een koolmeesje dat ik aan het kieken ben heen kijk. Het is een slechtvalk. Snel controleer ik de lamp: zit er nog. Maar wanneer ik de valk weer probeer te "vangen" zit die opeens veel lager dan ik dacht. "Owww, wacht ff, de valk van de lamp is ook weg". Precies wanneer ik ze allebei in beeld heb, razendsnel het knopje op filmen schuif, rijdt de mountainbiker het veldje op. Hij groet en automatisch groet ik terug. Een milliseconde ben ik afgeleid, de valken zijn verdwenen, en ik... ik ben weg...

{AG}2014/m02/d02{/AG}

 

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Februari 2014 Sun, 02 Feb 2014 12:34:36 +0100
Flyeren speciaal https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014/15-flyeren-speciaal https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014/15-flyeren-speciaal Het is de kunst om te flyeren maar toch geen rotzooi achter te laten. Want Kuiko kan dan wel een politiek pad ingeslagen zijn, dat verandert niets aan de gedachte dat je de natuur netjes moet achter laten. Toch is ook de OPA Gemert-Bakel beweging wel in voor een stunt. Het werd een heel klimwerk, maar uiteindelijk hebben we onze posters 'hoog' hangen. En daar waar we de natuur gebruikt hebben voor een kiekje-met-hand-out, daar hebben we dit natuurlijk na het kiekje weer netjes verwijderd.

Goed, het verhaaltje dan maar eens.

Zoals hierboven al gezegd, heb ik de gelegenheid aangegrepen om mijn bezoekje aan de toren een politieke tint mee te geven. De foto's laten daar wel wat van zien. Bovendien bleek de camerapositie op de toren niet goed gekozen te zijn. De rechterbuitencamera is daarom verplaatst. En dat was natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om iets aan een verkiezingsstunt te doen. (Ik weet niet of Alticom het zo laat hangen, maar dat hoor ik dan wel weer).

Onschuldig

Nadat de  PR werkzaamheden afgerond zijn, ben ik nog de natuur in getrokken. De valken zijn namelijk nergens te bekennen. (Of dat met het torenbezoek te maken heeft?) 

Ik ga over het bruggetje en zet mijn wandeling in over de drassige moerasgrond aan de andere kant van de Loop. In de verte zie ik de zilverreiger in de wei staan. Ik maak een kiekje en verdwijn dan in het bos. Wanneer ik het bosje bijna door ben, vliegen er een massa duiven op. Ik zal ontdekt zijn en loop wat behoedzamer verder. Ik zie nog wat vogeltjes (mussen) in het struweel huppen en ontdek dan wat groters achter de bosjes. Verhip, het zijn ditmaal geen drie reeën, nee, het zijn er zelfs vier!!!

Zou ik ongezien bij de berk met de dubbele stam kunnen komen? In dat geval zal ik de reeën redelijk goed in beeld kunnen nemen. Diep gebogen sluip ik verder, ik let op dat geen takje kan kraken onder mijn gewicht. Het lukt inderdaad om bij het berkje te komen. De beesten hebben me niet gezien. Het waait vreselijk hard, zelfs met de boom als steun voor mijn ellebogen lukt het iet om de camera helemaal stil te houden. Toch maak ik een paar filmpjes. Wanneer de reetjes rustig grazend achter het volgende bosje dreigen te verdwijnen verlaat ik mijn schuilplek en loop terug naar het brede bospad. De reetjes hebben me nog steeds niet gezien, want als ik me nog éénmaal omdraai zie ik er nog steeds eentje staan te grazen. Ik loop door om bij de grote poel weer richting de toren te gaan. De posters hangen er prachtig bij. "Onze lijsttrekker zal tevreden zijn, lach ik". Ik ben altijd wel in voor een grap.

Op het spottersveldje staat Piet uit Lieshout ondertussen ook. Samen kijken we naar de toren. Waar nog steeds geen valk te zien is.

Wat later (ik overweeg ondertussen al om maar weer te gaan vertrekken), ziet Piet de eerste valk in de lucht. En dan is daar opeens de andere ook. Het lijkt alsof ze met zijn tweetjes komen controleren of het weer veilig is bij het nest. Maar zonder op de toren te landen draaien beide valken weer weg om over ons heen naar de Stippelberg te drijven. Piet grapt dat de valken een nieuw onderkomen gaan zoeken in De Rips waar ook een nestkast staat, maar nog geen valkenpaartje woont.

Na een hele poos keert één van de valken terug. Het is PA die na wat rare bewegingen uiteindelijk op de lamp landt. De harde wind lijkt het landen lastig te maken. Mijn camera heeft de aankomst gefilmd. Maar de valk blijft maar heel even zitten. Vliegt dan opeens op en verdwijnt richting Gemert.

Een sperwer trekt nog even onze aandacht, maar ook deze is maar heel even zichtbaar.

Weer verstrijkt er een hele poos. Dan zijn daar opeens beide valken weer terug. Weer gaat het knopje op filmen, maar door de harde wind en de grillige bewegingen van de valken is het filmen lastiger dan ooit. Terwijl Piet roept dat de valk boven me makkelijker in beeld te houden zal zijn, blijf ik verwoed proberen om de andere valk in beeld te houden. Ik blijf volharden totdat beide valken een tel in één beeld zijn. Dan is het genoeg.   

 

 

 {AG}2014/m02/d15{/AG}

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Februari 2014 Sat, 15 Feb 2014 14:25:17 +0100
Prentjes zonder verhaal https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014/14-prentjes-zonder-verhaal https://www.kuiko.nl/cms/index.php/februari-2014/14-prentjes-zonder-verhaal Vandaag heb ik geen tijd voor een uitgebreide beschrijving van mijn Mortelgang. Maar met wat plaatjes en een facebook-citaat krijgt mijn vaste publiek toch een kleine tegemoetkoming :)

Wellicht later nog een filmpje van de reeën en een fragmentje van de valken.

Op facebook schreef ik:

"Een fijne lange wandeling gemaakt bij de Morteltoren. Voor de derde week op rij op dezelfde plek reetjes gezien. De valken waren er ook. Ook een derde die zich even in de buurt van de toren waagde.
Zonder al te veel ophef werd die kenbaar gemaakt dat het geen open huis is 

 

Piet uit Lieshout en Gerrit zonder E waren voor een deel mijn medespotters totdat ik toch ook wel een beetje vanwege de kou naar huis ben gegaan."

 

 {AG}2014/m02/d22{/AG}

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Februari 2014 Sat, 22 Feb 2014 13:28:22 +0100