Notice: Undefined variable: verifyOutput in /customers/c/1/e/kuiko.nl/httpd.www/cms/plugins/system/GoogleAnalytics/GoogleAnalytics.php on line 86 Broedseizoen 2021 https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021 Sun, 14 Aug 2022 15:26:05 +0200 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl info@kuiko.nl (Kuiko) BDL is gestart https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/859-bdl-is-gestart https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/859-bdl-is-gestart Wanneer stopt het voorseizoen en start het broedseizoen? Laat ik het maar houden op de start van de BDL - site die het broedseizoen laat aanvangen.

Laat gisteravond heb ik nog even gespiekt en zag dat een van de valken IN  de nestkast zat en de ander op het rooster ervoor. Een mooi signaal en mogelijk het teken dat de paringsdriften binnenkort serieus gaan worden.

Vanochtend zie ik nadat ik uit de douche kom dat BDL het seizoen heeft afgetrapt. Natuurlijk log ik in en ga meteen naar de beelden van de slechtvalken. Het mooie licht nadat de nevel is opgetrokken maakt al snel dat de roep van de toren alle tegenzin (voor zover die er al is) laat wegebben. Niet veel later zit ik in de auto.

Ik zie de auto van Johan al staan, maar verder is er nog niets te zien. Het veldje is leeg, maar een roodborst wipt meteen op de boomstronkconstructie waar wel eens voer op wordt gestrooid. Ik kijk op de toren en zie hoe vermoedelijk M de wacht houdt in het nest. V is niet te zien. Zal ik de wandeling dan maar meteen in gaan zetten? 

Op weg naar de Loop zie ik Johan. We maken een praatje en ik besluit met hem mee terug te lopen naar het spottersveldje. Daar ga ik even zitten en wacht ik even af wat mijn volgende stap zal zijn. Blijven of wachten?

Auto's stoppen, fietsers stoppen. Het wordt even druk op het veldje, maar er is plaats genoeg. Gerrit is één van de medespotters. Hij heeft de labels van de aanplant bekeken en komt tot een uitgebreid overzicht van alle verse aanplant. Achter ons staan vooral veel jonge zomereiken. Verder is het behoorlijk gemengd. Niet met het hele plan kan ik instemmen. Vooral het zicht op het door mij achtuurboompje genoemde boompje verslechterd. En laat dat nu een van de favoriete stekjes van de ijsvogel zijn. Ook vraag ik me hardop af wat er gebeurt wanneer jonkies hun prooi laten vallen. Voor ons spotters telkens een van de hoogtepunten van het seizoen.

Er wordt wat af en aan gevlogen, maar spannende momenten zien we niet. Wat bosjes ganzen trekken over. Buizerds baltsen en worden zelfs op afstand gejaagd door de twee slechtvalken. En dan de wipjes die we waarnemen. Het is vooral de wiphoekantenne waar de daad telkens wordt toegepast. Wanneer beide valken op een gegeven moment achter iets aan gaan wat buiten ons zicht is, is het afwachten wanneer de terugkomst gaat zijn. Die blijft uit. Zowel Gerrit als ik hebben het geduld niet om nog langer te wachten. 

En dan was er nog één spotter. Een korte groet en huiswaarts gaat het weer.

 

{AG}2021/broedseizoen/d0228{/AG}

 

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Sun, 28 Feb 2021 13:51:48 +0100
Vreemd bordje, een prooivlucht en een zwarte eekhoorn https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/860-vreemd-bordje-een-prooivlucht-en-een-zwarte-eekhoorn https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/860-vreemd-bordje-een-prooivlucht-en-een-zwarte-eekhoorn Vannacht en vanochtend heb ik af en toe de bewegende beelden van de slechtvalken bekeken, Een verblijf gedurende de nacht van de vrouw in de nestkast en op het rooster laat zien dat er een nestje met eitjes aan staat te komen. Dat gaat heus nog wel een weekje worden, maar dan zal het eerste eitje er vast en zeker zijn.

Vanmorgen zijn er al twee paringen te zien. Beide keren op de wiphoek. 

Ondertussen groeit de zin op zelf even live te gaan kijken met de minuut. Wisky moet echter eerst ook nog uitgelaten worden en mijn darmen adviseren me om toch nog maar even thuis te blijven. 

Dan volgen nog wat andere "klusjes" en voordat ik er goed en wel erg in heb is het al voorbij elf uur. Maar ik zal gaan, dat staat vast. 

Ik verwacht dat er wel een paar auto's bij het spottersveld zullen staan. Immers, er wordt gezegd dat we vanwege Corona teveel kiezen voor het bos en de natuur. Ik wil niet azijnzeiken, maar dan mag de wereldberoemde boswachter in Nederland toch ook wel wat matigen. Verdomme mogen we dan helemaal niks meer?

Ik kijk naar het veldje. Daar staat een bordje van Staatsbosbeheer dat bij mij nogal onzinnig overkomt. Ik kijk dan ook maar snel naar de toren. Valken? Jazeker, in een blik te vangen. Eentje in de hoge antenne en eentje in de wiphoekantenne. M zit hoog, V zit lager.

Ze blijven een poosje in deze stand zitten, maar net wanneer ik via de chat van BDL deze posities wereldkundig ga maken, vertrekt M uit de hoge antenne. Hij keert even later terug om naar de nestkast te gaan. Geen onverwachte plek.

Nog wat later gaat V naar de hoge antenne toe waar ze op een lastige krul gaat zitten. Dit is zeker geen ideale wipplek. 

Ik neem nu even de moeite om het bord op het veldje te lezen. Het moet een geruststelling zijn dat de "zichtas naar de toren" niet in gevaar komt. Maar daar heeft SB het toch niet helemaal scherp. Juist wanneer de juvies gaan oefenen met het overnemen van prooi (en die dan ook geheid zullen laten vallen en dus de prooi op het veld zullen gaan oppeuzelen). Dan zal de aanplant op het veld niet prettig zijn voor de spotters. Zeker niet wanneer het struiken zijn zullen we dit niet meer gaan zien helaas. 

En ook de oevers van de Loop zullen niet meer scherp te zien zijn. Een bewijs kun je bij de foto's zien, waar ik twee eenden niet scherp kon krijgen.

En dan is daar plotseling de actie: M verlaat als een speer de nestkast en een seconde later volgt V ook. Een grote tros duiven is over mij heen richting De Mortel aan het vliegen en M gaat meteen aan de slag om er een paar af te zonderen. De eerste poging - van onderen -  mislukt nog maar nu is V ondertussen in een superpositie gekomen om het karwei af te maken. Helaas zorgen de boomtoppen ervoor dat ik de afloop niet kan zien, maar het feit dat het een hele poos duurt voordat ze terugkeren zegt me genoeg.

Ik hoor geritsel in het bos achter mijn auto. Ik kijk even en zie dan opeens wie de ritselaar is: het is een eekhoorn die op de grond zit. Hij lijkt helemaal zwart. Snel grijp ik mijn camera maar het bosterrein golft nogal en de staart van de eekhoorn zie ik nog net in zo'n gat verdwijnen. Ik probeer het nog eens maar mijn camera krijgt hem niet in beeld.

Dan hoor ik de terugkeer van een van de valken. Is het M? Dan is V ongetwijfeld nog aan het eten. M zal het restant straks wel ophalen. 

Ik ga ook op prooi-jacht. 

 {AG}2021/broedseizoen/d0307{/AG}

 

 

 

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Sun, 07 Mar 2021 13:33:44 +0100
Kratten telkens weer die kratten https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/861-kratten-telkens-weer-die-kratten https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/861-kratten-telkens-weer-die-kratten Niet lang geleden heb ik nog mijn onvrede geuit met het feit dat er kratten in de Snelle Loop lagen. Ik prees me gelukkig dat twee agentes bij de toren stonden te klazineren aan wie ik mijn melding kwijt kon en de "groene BOA" zou het opnemen. 

Wanneer er op de toren niet heel veel bijzonders valt waar te nemen dan een valk in de nestkast of op het rooster die precies op het moment dat ik mijn camera klaar heb om hem op de foto te zetten van het rooster duikelt en wegvliegt. Besluit ik al snel om maar eens aan de wandel te gaan en te zien of de kratjes inmiddels weg zijn.

Ik ben nog in het bosje van de toren zelf wanneer ik wat herrie hoor om de toren. Aangezien dat bij een thuiskomst in deze fase van het seizoen niets vreemds is, kijk ik even door de boomtoppen omhoog. Maar omdat ik niets kan waarnemen vind ik het wel best zo.

De kratjes liggen nog op dezelfde plaatsen in het water. Ik heb me nog zo voorgenomen om alleen te genieten van de natuur, maar dat lukt direct al niet meer. Ik wind me wat op maar weet eigenlijk niet op wie of waarom. Hebben de agentes de groene BOA wel ingelicht? Heeft de groene BOA er al werk van gemaakt. Had de groene BOA net geen laarzen aan om de kratjes op te pikken? Of liggen de kratjes er zelfs bewust? Ik zou niet weten waarom, maar je weet ooit nooit.

Een beetje dromerig loop ik verder. Zoek ik even langs de oevers van de Loop of er misschien iets interessants te zien is en stap vervolgens over het bruggetje naar de overkant. Rustig ga ik door het klappoortje en zoek ik een plek om de toren nog eens te scannen. Er zat in elk geval even een valk in de hoge antenne, maar die blijkt nu weg. Ik zoek mijn pad door het sompige natte veld om zo dicht mogelijk bij de oversteek bij de zandhoop te komen. Daar zie ik de valk op het rooster fraai zitten te zitten. Een paartje eenden is het maar zo zo eens met mijn verschijnen, maar juist wanneer ik weer terug wil lopen vliegen ze protesterend op. Van Gerrit leerde ik de wijze les om bij het lopen naar beneden te kijken en bij stilstaan omhoog. Het scheelt me natte voeten want het begaanbare pad luistert nauw naar welke stap je als volgende zet. 

Ik slaag met vlag en wimpel en kan dus met droge schoenen naar het pad naar het poortje terug. Terug over het bruggetje. Eerst even kijken of we nog wat kunnen ontdekken. In de verte zit een tweede koppel wilde eenden. Verder niets. 

Ik ga weer terug naar het spottersveldje en zie nu hoe vermoedelijk V een prooitje verborbert op de koektrommel. Na een poosje vertrekt ze daar. Vanaf de nestkast wordt naar haar geroepen maar ze vliegt door naar de hoge antenne. Even zijn beide valken in de lucht. Ik kan niet zien of dit een vorm van een wissel is.

Op de chat wordt gevraagd of er een derde valk is. Die heb ik zeker niet gezien, maar ik bedenk dat ik tijdens mijn wandeling één keer wat geschreeuw heb gehoord. Wat dat ook is geweest. Het was maar heel kort en hooguit een minuut of tien later zat er één valk op het rooster en de ander op de koektrommel van een prooitje te genieten. Hoe spannend kan het dan zijn geweest?

 

{AG}2021/broedseizoen/d0310{/AG}

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Wed, 10 Mar 2021 16:32:47 +0100
Twee eitjes en drie valken https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/862-twee-eitjes-en-drie-valken https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/862-twee-eitjes-en-drie-valken Vannacht is het tweede eitje gelegd in de nestkast van de slechtvalken van De Mortel. Hoewel ik het eitje verwachtte ben ik er niet om wakker gebleven. Na het werken van vanochtend besluit ik om eikraamvisite te gaan. Een beetje na elven sta ik op het spottersveldje waar eerst mijn aandacht door een zilverreiger wordt getrokken die in de wei aan de andere kant van de Loop staat. Door de begroeiing heen zie ik nog een andere grote vogel, een stukje verder nog een. Het lijken me Canadese ganzen maar heel scherp kan ik ze niet zien. Op de gok maak ik een foto. Heel veel aandacht heb ik er niet voor want iets anders trekt mijn aandacht. Niet ver van het nest van vorig jaar (en mogelijk nu weer gebruikt) zit een buizerd in het bos. Ik kan hem goed genoeg zien om hem met de camera te zoeken. "Knip, ik heb je". 

En op de toren? Daar zie ik geen enkele valk zitten. Terwijl ik al aan de wandel ben richting die toren wil ik juist gaan kijken op de refreshbeelden op mijn telefoon wanneer ik met best hoge snelheid een valk in schijnbare duikvlucht naar de nestkast zie razen. Het gaat zo snel dat ik niet eens zeker weet of de valk als een raket in een keer het nest in is gevlogen of op het dak van de toren is geland. Door het rooster heen zie ik dan wat beweging en vermoed ik met bijna zekerheid dat de valk daar is geland. Ik loop een stukje terug voor wat meer zekerheid wanneer de valk begint te schreeuwen. 

In de lucht vliegt een volgende valk. Deze komt zo'n beetje uit de richting van De Mortel en zet rustig koers richting de toren. Dat lijkt niet akkoord. Opeens verlaat de valk de nestkast en gaat erheen. Omdat ik op de weg sta zijn de boomtoppen een sta in de weg om het vervolg te zien. Wat ik wel zie is dat er weer een valk van (mogelijk het dak) van de toren in dezelfde richting vliegt. Was er dus een derde valk die verjaagd werd door beide Mortelse slechtvalken? Ik weet het niet zeker want in een paar seconden kunnen valken een flinke ronde hebben afgelegd. Ik ga snel terug naar het spottersveldje in de hoop de rest van het verhaal te kunnen volgen. 

Ik blijf even maar er gebeurt niets. Ik besluti dan maar om de eerder al ingezette wandeling opnieuw in te zetten. Meerkoetjes trekken mijn aandacht in de Loop. Ze gaan op de foto en ik zet mijn wandeling voort in de richting van de "achterkant".

In de verte zie ik een blauwe reiger en nog iets verder zwemt ook hier een meerkoetje. Dat is wat te ver weg voor een foto en wanneer ik iets dichterbij ben komen er net mensen om de hoek. Een beetje vreemd om dan een foto te maken en ik heb geen zin om iets uit te leggen.

De mensen passeren. Een korte groet en verder gaat het. Ik ga door het slingerpoortje. Is hier nu over het wandelpad ook al geploegd? Hier ook boompjes? Ik maak even een foto van de kudde Angussen en draai me dan naar de toren. Geen valk te zien. Ook niet in de lucht. Terug maar weer.

Bij het bruggetje steek ik over, dan ga ik door het klappoortje. Omdat Piet me eerder al eens vertelde dat het bankje bij de grote poel vervangen is loop ik daar even heen. Het is drassig. Niet geschikt om nog een keer richting het achtuurboompje te gaan. Ik loop terug en zie een van de kratjes op het droge liggen. Kennelijk heeft iemand dit uit de Loop opgevist en aan de kant gelegd. Er drijven er nog steeds een heel aantal in de Loop.

Ik ga terug naar het spottersveldje. Een van de valken is teruggekeerd naar de nestkast. De ander kan ik niet zien. Refreshbeelden verraden dat er eentje op de wiphoek zit, maar die is vanaf het veldje niet te zien. Ik ga daarom maar weer de weg op en loop die verder terug. Ik kan nu wel een prentje maken en besluit dan ook maar weer huiswaarts te gaan. Het is na twaalf uur, tijd voor een boterhammetje.

 

{AG}2021/broedseizoen/d0316{/AG}

 

 

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Tue, 16 Mar 2021 13:08:21 +0100
Het ongebruikte pad en nog geen derde ei https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/864-het-ongebruikte-pad-en-nog-geen-derde-ei https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/864-het-ongebruikte-pad-en-nog-geen-derde-ei Jaja, ik weet het: op de camera's is wel degelijk een valk te zien. Maar tijdens mijn late spotuurtje is het niet verder gekomen dan het geluid van een thuiskomst. Maar toen stond ik in het bos langs de Loop.

Het verhaal van vandaag kan kort zijn. Vannacht kon ik maar slecht in slaap blijven. Ik werd nogal eens wakker en kon dan de slaap maar niet meer vatten. Een paar keer het ik op mijn PC gekeken of er al een derde eitje gemeld werd, maar een beetje tegen de verwachting in is dat telkens nog niet het geval.

Wanneer ik dan op de normale tijd (toch nog altijd vrij vroeg) maar opsta, is er nog steeds geen derde ei. Na het ontbijt merk ik al snel dat ik behoorlijk brak ben en ik besluit van een vootgenomen Morteling af te zien.

Later in de ochtend kan het ook niet want dan mag ik mijn taken als opa en meester eikesbakker niet verzaken. Na de middag ga ik eerst met Wisky op pad en dan is het al over twee uur in de middag wanneer ik plannen kan gaan maken. 

Het duurt nog tot half drie vooraleer ik dan eindelijk mijn spullen kan pakken. Ik weet dat de zon om drie uur totaal ongunstig bijna recht vanachter de toren in mijn snotter zal schijnen, maar de gedachte aan een lekkere wandeling houdt het enthousiasme er toch in.

Op het veldje aangekomen gaat mijn aandacht naar een klein vogeltje dat ik met de kijker niet kan herkennen maar gelukkig helpt de zoom van mijn camera bij het determineren van de soort. Verder valt er niet veel waar te nemen. Ik hoor van diverse kanten de melodie van de geelgors maar ontdekken ho maar.

Een vinkje en een roodborst zijn toegeeflijker. Ze poseren zelfs heel even. Nijlganzen maken een krijsende vlucht. Sporen van de zwarte eekhoorn kan ik niet ontdekken. Welnu aan de wandel dan maar.

De meerkoetjes zijn blijvers deze keer. Het vogeltje dat vaak een doel op zich is laat zich niet horen of zien. Ik heb het natuurlijk over de ijsvogel. En dan klos ik langs de Loop en hoor ik de thuiskomst van een slechtvalk. Ik probeer door de nog kale bomen te zien waar hij vliegt. Helaas. Lukt niet.

Iets sneller gaat het nu. Ik ga door het slingerpoortje, vraag me nogmaals af waarom het looppaadje langs de Loop richting Grotel omgeploegd is, maar loop verder tot ik me kan omdraaien om de toren in beeld te nemen. Geen spoor van een slechtvalk. Dan maar weer terug. 

Ik heb geen jas aan en in het zonnetje is dat geen enkel probleem, maar in het bos langse de Snelle Loop valt het wat tegen. Wel schijnt de zon dusdanig op het water dat ik de bodem goed kan zien. Ik tuur naar visjes maar die lijken er nog niet te zijn. Jammer. Ik denk terug aan de droogte van vorige jaren, veel visjes zullen gesneuveld zijn ondanks reddingspogingen van vrijwilligers.

Ik ga maar weer eens over het bruggetje en ga opnieuw op route naar het achtuurboompje. Ditmaal ga ik zo dicht mogelijk langs de bosrand. Het slootje dat daar eigenlijk altijd droog staat is nu gevuld met een bodempje water. Het hele veld is drassig en het is opletten om niet in een sompige plas te gaan staan. Halverwege mijn reisdoel besluit ik op te geven, het is er gewoon nog te nat. Zorgvuldig kies ik mijn paadje om even later weer op het pad naar het klappoortje te staan. Bij de poel is ook dit pad door de tractoren zo aan gort gereden dat het een modderzooi is. Ik ga dus maar terug naar het bruggetje en loop naar het paadje dat nauwelijk nog door iemand gebruikt wordt. Het paadje tussen bos en prikkeldraad is het eigenlijke paadje, maar iedereen loopt over het bredere pad achter de ijzeren poort.  

Terug op het spottersveldje check ik nog één keer de toren. Geen valk te zien. Behalve die op de cambeelden (in de nestkast).

Home sweet home....

{AG}2021/broedseizoen/d0319{/AG}

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Fri, 19 Mar 2021 16:24:25 +0100
Twee valken, drie valken, vier valken https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/865-twee-valken-drie-valken-vier-valken https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/865-twee-valken-drie-valken-vier-valken Er is wat onrust bij BDL want is er een vreemde vrouw op het rooster geweest? De enige manier om een kans te maken daar achter te komen is op onderzoek uit te gaan. De gelegenheid is er, dus...

Sta ik een half uurtje later op het spottersveldje. Daar is alles rustig maar de vraag is of het dat ook blijft. Met één valk in de hoge antenne en eentje op het rooster bespeur ik wat alertheid, direct gevaar zie ik niet.

Ik hoor een geelgors aan de oevers van de Loop. Ik zoek en vind hem. Nu nog op camera zien te krijgen. Terwijl ik daar mee bezig ben hoor ik het bekende autootje van Piet naderen. 

Hij blijkt net op tijd voor de actie: er komt een derde valk in de buurt en op de toren wordt daar gewag van gemaakt. Deze valk moet weg en met zowel M als V in de lucht besluit de indringer maar gauw te maken dat ze weg komt. (We denken 2 grote en een kleinere valk te zien dus 2x V en 1 x M)

Ze verdwijnen richting De Mortel. En dan gebeurt er iets bijzonders. Opeens roept Piet naast me: "kijk hier voor ons, laag". Twee valken scheren voor ons laag over het nieuwe aangelegde bos heen. Ik zie er maar een en deze blijkt met een prooi op de koektrommel te landen. Piet ziet dat de ander ook een prooi lijkt te hebben en er mee naar de achterkant van de toren gaat. En de kleine dan? Dat is toch M? Twee vrouwen met prooi en M die naar de nestkast gaat? Zien we dat nu goed?

Het duurt even en dan lijkt alles weer rustig. Maar de (grote) valk op het rooster is alert. Opeens verlaat ze het rooster en ik volg haar met mijn kijker. Onder de condensstreep, nu ook onder de tweede condensstreep. Huhhhh? Daar zijn nog twee valken die het met elkaar aan de stok hebben. V komt erbij en doet mee. Ik raak ze kwijt wanneer ze elk een andere richting op gaan en Piet roept dat de valk in de antenne (vermoedelijk M) er nog steeds zit.

Vier valken schrijf ik inderhaast op de chat van BDL. We blijven turen maar zien niet hoe de valk terugkeert naar de nestkast. Refresh staat stil hadden we al gezien. Verder blijft alles nog rustig maar ik moet haast maken. Ik heb een afspraak met de kapper. Eindelijk!

 

{AG}2021/broedseizoen/d0330{/AG}

 

 

 

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Tue, 30 Mar 2021 12:31:06 +0200
Automat en zilveren ringen https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/866-automat-en-zilveren-ringen https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/866-automat-en-zilveren-ringen Ik heb vandaag een dag vrij genomen. En dus ben ik wat vroeger dan normaal op het spottersveldje en dat komt goed uit ook. Want ik zie Sjef en Els aan de tafel zitten en ik heb al een hele poos hun automatten in mijn auto liggen. Hoe dat zo? Tijdens de sneeuwdagen zijn Sjef en Els gaan Mortelen en om even droog te kunnen zitten hebben ze matjes op de bank gelegd. Echter, ze zijn ze vergeten mee terug te nemen. Piet wijst me een paar dagen later op de matten en ik neem het in mijn verhaaltje op. Daarop kwam de reactie van Els en heb ik ze bij mijn eerstvolgende Morteling meegenomen.

Sjef ziet me de matten uit de kofferruimte halen en komt al gelopen. "Geen valk te zien", meent Els. Maar dan wijs ik haar op de valk die aan de linkerkant van de kleine antenne zit.

Ik vertel nog meer, maar daarover later meer.

Sjef en Els gaan aan de wandel en niet veel later loop ik op afstand achter hen aan. Geen muisjes bij de eik vandaag. Ik steek deze keer direct over bij het bruggetje en neem het meerkoetje meermaals in het vizier. Het is nu eindelijk droger en dus kan ik met droge schoenen naar het achtuurboompje. Op het spottersveldje zijn nu meerdere mensen. Ik besluit in de richting van het buizerdsnest te gaan (en pestkop als ik ben, plaats ik er geen foto's van). Rustig loop ik terug op zoek naar het tweede nest. Maar dat kan ik niet vinden. Verder gaat het en bij het nieuwe bankje bij de poel ga ik heel even zitten. Op de toren niets te zien, maar wanneer ik wat later terug ben op de HB-weg zie ik dat M nu weg is van de kleine antenne. 

Piet is ook gearriveerd en heeft zijn scoop op de nestkast gericht. Piet heeft me eerder al verteld dat ie zich aan de aanwijzingen van Sovon gaat houden om in deze Corona-tijd geen andere mensen door zijn scoop te laten kijken. Ik vind dat prima, maar nauwelijks een paar minuten later moet ik me inhouden om niet te bedelen om even te mogen kijken.

Watskebeurt? Er landt een slechtvalk ietsje naast de dakcam. Het is duidelijk een adult mannetje en dus veronderstel ik dat het M is. Maar dan zegt Piet: "die heeft een ring om". Meteen gevolgd door: "twee ringen, zilveren ringen!" 

Snel draait ie aan allerlei knopjes om zijn scoop scherp te stellen. Ik probeer gehaast een paar foto's te maken, maar helaas blijken ze later wazig te zijn.

"Klein letterkes hoor", constateert Piet. Ik kan hem de scoop wel uit de handen grissen. "Ik zie een 4 en een 0 en een 7 en misschien wel een 2." "Ja zeker wel een twee en er staat nog meer op"

Maar dan wipt de valk iets naar achteren. Precies dan knip ik de enige wat scherpere foto. De valk is mooi getekend. "Tís ginne jonge valk meer", weet Piet. En dan plotseling vliegt de valk op en gaat met een behoorlijke snelheid weg. We zien niet waarom, we horen ook geen commentaar uit de nestkast. Snel kijk ik naar de beelden. "Er ligt er gewoon een op de eikes", weet ik.

Het is tijd om naar huis te gaan, maar het is toch te spannend. Waar blijft het mannetje? Minuten verstrijken maar er gebeurt niets. Zou er een gevecht zijn geweest? Hebben we iets gemist?

{AG}2021/broedseizoen/d0401{/AG}

Het wordt telkens wat moeilijker, maar ook dit jaar zijn er weer mensen ingetrapt ;)  

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Thu, 01 Apr 2021 14:56:52 +0200
Twee jonkies, smelleken en bonte vliegenvanger https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/867-twee-jonkies-smelleken-en-bonte-vliegenvanger https://www.kuiko.nl/cms/index.php/broedseizoen-2021/867-twee-jonkies-smelleken-en-bonte-vliegenvanger

Wanneer je de titel zo leest dan is deze zeker veelbelovend, maar er is nog meer. 

Ik heb het nodig om even lekker te gaan Mortelen. De energielevels moeten nodig opgevijzeld worden en een Morteling zorgt altijd wel voor verse energie.

Wanneer ik mijn auto voor een zwarte opel zet, zie ik de man op het spottersveldje zitten. Ken ik hem? Ik zal het zo weten. Met een vrolijke goedemorgen maak ik dat de man me aankijkt. 

Het is lang geleden maar de herkenning is er wel meteen: dit is Henkie. Vogelaar en goede kennis van Piet. Hij maakt al jaren foto's van vogels, maar hij beperkt zich niet tot de directe omgeving van zijn woonplaats. Van hem hoor ik tot mijn verbazing dat ie vanaf zijn balkon in Beek en Donk een paar slechtvalken op de "Oude Toren" heeft gezien en dat er/deze ook op de Lambertuskerk in het andere deel van het dorp zitten.

We raken dus aan de praat maar in mijn ooghoek zie ik hoe een mooie geelgors in de boom naast ons landt. Ook Piet arriveert. Diens gehoor is om jaloers op te worden en wijst ons op het geluid dat te horen is. "Hurt, wa is da?" "Zwartkopje", gokt Henkie. "Nee nee nee", is het antwoord. "Bonte vliegenvanger", vervolgt hij. We zien nu hoe een bonte vliegenvanger zijn oog heeft laten vallen op een van de IVN nestkastjes. Deze blijkt echter bezet door een koolmeesje volgens Piet. We volgen het vogeltje en zien hem in het nestkastje verdwijnen. Tijdens de uitvoerige uitleg van Piet over dit vliegnvangertje zie ik twee vogeltjes in de boom landen waar zojuist de geelgors zat. En onmiddellijk zie ik welke dit zijn: putters! En dat is voor mij dan weer heel bijzonder want ik heb er bij mijn weten nooit een in De Mortel gezien, terwijl anderen deze wel regelmatig hebben gezien. Ik til mijn camera omhoog en zie de putters wegvliegen. Ik baal een beetje maar het geluksgevoel dat ik ze tenminste heb gezien overheerst.

Op de toren is niet veel actie. Ik zie op de refresh hoe V de twee jongen warmhoudt en hoe het derde eitje tevergeefs ook warm wordt gehouden. Ik verwacht er niets meer van en misschien is dat maar beter ook, Ik zit niet te wachten op een volgend "ukkietapijtje".

Dan is daar opeens wel wat actie. Ik zie hoe twee valken in de lucht zijn. Het is duidelijk een verjaging maar dan valt me op dat de vreemdeling wel erg klein is. Wanneer ook V zich ermee gaat bemoeien is het heel duidelijk dit is een valkje dat een stuk kleiner is dan M. En dan kan het eigenlijk alleen een smelleken zijn. Vele jaren geleden heeft Jan Steenarend me eens gewezen op een fotootje dat ik gemaakt had van een kleine roofvogel dat dit een in nederland zeldzaam voorkomend roofvogeltje is dat meer in België voorkomt. Dit moet er dus weer een zijn.

Mijn camera ligt dwars. Telkens wanneer ik het "gevecht" (liever verjaging) wil vastleggen zegt mijn camera "start opnieuw op". De zoom loopt zomaar vast en dat ergert me enorm.

Ik vertel tegen Henkie dat ik vorig jaar op het punt heb gestaan om een nikon p1000 te kopen, maar slechte kritieken hebben me er toen van weerhouden. Hij is te zwaar en moet op statief. Vliegende vogels zijn er niet mee in beeld te houden etcetera.

 Haha, zegt Henkie, maar dit is er ook een, en die doet het prima. Hij laat me de camera voelen en uitproberen. Hij is zwaar maar toch prima te tillen. "Voor bewegende beelden te filmen is de 900 misschien een betere keuze", weet Henkie. Die had ik hiervoor en was ook een perfecte camera. Hij laat wat foto's zien die hij op zijn mobiel heeft opgeslagen. Niks mis mee.

Hmmm, stof tot nadenken. De klok staat voorbij twaalf voordat ik er erg in heb....

{AG}2021/broedseizoen/d0428{/AG}

 

]]>
info@kuiko.nl (Kuiko) Broedseizoen 2021 Wed, 28 Apr 2021 14:21:55 +0200