Twee jonkies, smelleken en bonte vliegenvanger

Categorie: Broedseizoen 2021 Gepubliceerd: woensdag 28 april 2021 Geschreven door Kuiko
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wanneer je de titel zo leest dan is deze zeker veelbelovend, maar er is nog meer. 

Ik heb het nodig om even lekker te gaan Mortelen. De energielevels moeten nodig opgevijzeld worden en een Morteling zorgt altijd wel voor verse energie.

Wanneer ik mijn auto voor een zwarte opel zet, zie ik de man op het spottersveldje zitten. Ken ik hem? Ik zal het zo weten. Met een vrolijke goedemorgen maak ik dat de man me aankijkt. 

Het is lang geleden maar de herkenning is er wel meteen: dit is Henkie. Vogelaar en goede kennis van Piet. Hij maakt al jaren foto's van vogels, maar hij beperkt zich niet tot de directe omgeving van zijn woonplaats. Van hem hoor ik tot mijn verbazing dat ie vanaf zijn balkon in Beek en Donk een paar slechtvalken op de "Oude Toren" heeft gezien en dat er/deze ook op de Lambertuskerk in het andere deel van het dorp zitten.

We raken dus aan de praat maar in mijn ooghoek zie ik hoe een mooie geelgors in de boom naast ons landt. Ook Piet arriveert. Diens gehoor is om jaloers op te worden en wijst ons op het geluid dat te horen is. "Hurt, wa is da?" "Zwartkopje", gokt Henkie. "Nee nee nee", is het antwoord. "Bonte vliegenvanger", vervolgt hij. We zien nu hoe een bonte vliegenvanger zijn oog heeft laten vallen op een van de IVN nestkastjes. Deze blijkt echter bezet door een koolmeesje volgens Piet. We volgen het vogeltje en zien hem in het nestkastje verdwijnen. Tijdens de uitvoerige uitleg van Piet over dit vliegnvangertje zie ik twee vogeltjes in de boom landen waar zojuist de geelgors zat. En onmiddellijk zie ik welke dit zijn: putters! En dat is voor mij dan weer heel bijzonder want ik heb er bij mijn weten nooit een in De Mortel gezien, terwijl anderen deze wel regelmatig hebben gezien. Ik til mijn camera omhoog en zie de putters wegvliegen. Ik baal een beetje maar het geluksgevoel dat ik ze tenminste heb gezien overheerst.

Op de toren is niet veel actie. Ik zie op de refresh hoe V de twee jongen warmhoudt en hoe het derde eitje tevergeefs ook warm wordt gehouden. Ik verwacht er niets meer van en misschien is dat maar beter ook, Ik zit niet te wachten op een volgend "ukkietapijtje".

Dan is daar opeens wel wat actie. Ik zie hoe twee valken in de lucht zijn. Het is duidelijk een verjaging maar dan valt me op dat de vreemdeling wel erg klein is. Wanneer ook V zich ermee gaat bemoeien is het heel duidelijk dit is een valkje dat een stuk kleiner is dan M. En dan kan het eigenlijk alleen een smelleken zijn. Vele jaren geleden heeft Jan Steenarend me eens gewezen op een fotootje dat ik gemaakt had van een kleine roofvogel dat dit een in nederland zeldzaam voorkomend roofvogeltje is dat meer in Belgiƫ voorkomt. Dit moet er dus weer een zijn.

Mijn camera ligt dwars. Telkens wanneer ik het "gevecht" (liever verjaging) wil vastleggen zegt mijn camera "start opnieuw op". De zoom loopt zomaar vast en dat ergert me enorm.

Ik vertel tegen Henkie dat ik vorig jaar op het punt heb gestaan om een nikon p1000 te kopen, maar slechte kritieken hebben me er toen van weerhouden. Hij is te zwaar en moet op statief. Vliegende vogels zijn er niet mee in beeld te houden etcetera.

 Haha, zegt Henkie, maar dit is er ook een, en die doet het prima. Hij laat me de camera voelen en uitproberen. Hij is zwaar maar toch prima te tillen. "Voor bewegende beelden te filmen is de 900 misschien een betere keuze", weet Henkie. Die had ik hiervoor en was ook een perfecte camera. Hij laat wat foto's zien die hij op zijn mobiel heeft opgeslagen. Niks mis mee.

Hmmm, stof tot nadenken. De klok staat voorbij twaalf voordat ik er erg in heb....

P1240185.jpgP1240186.jpgP1240193.jpgP1240195.jpgP1240196.jpgP1240198.jpgP1240202.jpgP1240211.jpgP1240217.jpgP1240219.jpgP1240224.jpgP1240225.jpg

 

Hits: 489