Twee eitjes en drie valken

Categorie: Broedseizoen 2021 Gepubliceerd: dinsdag 16 maart 2021 Geschreven door Kuiko
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vannacht is het tweede eitje gelegd in de nestkast van de slechtvalken van De Mortel. Hoewel ik het eitje verwachtte ben ik er niet om wakker gebleven. Na het werken van vanochtend besluit ik om eikraamvisite te gaan. Een beetje na elven sta ik op het spottersveldje waar eerst mijn aandacht door een zilverreiger wordt getrokken die in de wei aan de andere kant van de Loop staat. Door de begroeiing heen zie ik nog een andere grote vogel, een stukje verder nog een. Het lijken me Canadese ganzen maar heel scherp kan ik ze niet zien. Op de gok maak ik een foto. Heel veel aandacht heb ik er niet voor want iets anders trekt mijn aandacht. Niet ver van het nest van vorig jaar (en mogelijk nu weer gebruikt) zit een buizerd in het bos. Ik kan hem goed genoeg zien om hem met de camera te zoeken. "Knip, ik heb je". 

En op de toren? Daar zie ik geen enkele valk zitten. Terwijl ik al aan de wandel ben richting die toren wil ik juist gaan kijken op de refreshbeelden op mijn telefoon wanneer ik met best hoge snelheid een valk in schijnbare duikvlucht naar de nestkast zie razen. Het gaat zo snel dat ik niet eens zeker weet of de valk als een raket in een keer het nest in is gevlogen of op het dak van de toren is geland. Door het rooster heen zie ik dan wat beweging en vermoed ik met bijna zekerheid dat de valk daar is geland. Ik loop een stukje terug voor wat meer zekerheid wanneer de valk begint te schreeuwen. 

In de lucht vliegt een volgende valk. Deze komt zo'n beetje uit de richting van De Mortel en zet rustig koers richting de toren. Dat lijkt niet akkoord. Opeens verlaat de valk de nestkast en gaat erheen. Omdat ik op de weg sta zijn de boomtoppen een sta in de weg om het vervolg te zien. Wat ik wel zie is dat er weer een valk van (mogelijk het dak) van de toren in dezelfde richting vliegt. Was er dus een derde valk die verjaagd werd door beide Mortelse slechtvalken? Ik weet het niet zeker want in een paar seconden kunnen valken een flinke ronde hebben afgelegd. Ik ga snel terug naar het spottersveldje in de hoop de rest van het verhaal te kunnen volgen. 

Ik blijf even maar er gebeurt niets. Ik besluti dan maar om de eerder al ingezette wandeling opnieuw in te zetten. Meerkoetjes trekken mijn aandacht in de Loop. Ze gaan op de foto en ik zet mijn wandeling voort in de richting van de "achterkant".

In de verte zie ik een blauwe reiger en nog iets verder zwemt ook hier een meerkoetje. Dat is wat te ver weg voor een foto en wanneer ik iets dichterbij ben komen er net mensen om de hoek. Een beetje vreemd om dan een foto te maken en ik heb geen zin om iets uit te leggen.

De mensen passeren. Een korte groet en verder gaat het. Ik ga door het slingerpoortje. Is hier nu over het wandelpad ook al geploegd? Hier ook boompjes? Ik maak even een foto van de kudde Angussen en draai me dan naar de toren. Geen valk te zien. Ook niet in de lucht. Terug maar weer.

Bij het bruggetje steek ik over, dan ga ik door het klappoortje. Omdat Piet me eerder al eens vertelde dat het bankje bij de grote poel vervangen is loop ik daar even heen. Het is drassig. Niet geschikt om nog een keer richting het achtuurboompje te gaan. Ik loop terug en zie een van de kratjes op het droge liggen. Kennelijk heeft iemand dit uit de Loop opgevist en aan de kant gelegd. Er drijven er nog steeds een heel aantal in de Loop.

Ik ga terug naar het spottersveldje. Een van de valken is teruggekeerd naar de nestkast. De ander kan ik niet zien. Refreshbeelden verraden dat er eentje op de wiphoek zit, maar die is vanaf het veldje niet te zien. Ik ga daarom maar weer de weg op en loop die verder terug. Ik kan nu wel een prentje maken en besluit dan ook maar weer huiswaarts te gaan. Het is na twaalf uur, tijd voor een boterhammetje.

 

P1230980.jpgP1230982.jpgP1230984.jpgP1230985.jpgP1230987.jpgP1230989.jpgP1230990.jpgP1230993.jpgP1230994.jpgP1230996.jpgP1230998.jpgP1230999.jpgP1240004.jpgP1240008.jpg

 

 

Hits: 440