Vreemd bordje, een prooivlucht en een zwarte eekhoorn

Categorie: Broedseizoen 2021 Gepubliceerd: zondag 07 maart 2021 Geschreven door Kuiko
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vannacht en vanochtend heb ik af en toe de bewegende beelden van de slechtvalken bekeken, Een verblijf gedurende de nacht van de vrouw in de nestkast en op het rooster laat zien dat er een nestje met eitjes aan staat te komen. Dat gaat heus nog wel een weekje worden, maar dan zal het eerste eitje er vast en zeker zijn.

Vanmorgen zijn er al twee paringen te zien. Beide keren op de wiphoek. 

Ondertussen groeit de zin op zelf even live te gaan kijken met de minuut. Wisky moet echter eerst ook nog uitgelaten worden en mijn darmen adviseren me om toch nog maar even thuis te blijven. 

Dan volgen nog wat andere "klusjes" en voordat ik er goed en wel erg in heb is het al voorbij elf uur. Maar ik zal gaan, dat staat vast. 

Ik verwacht dat er wel een paar auto's bij het spottersveld zullen staan. Immers, er wordt gezegd dat we vanwege Corona teveel kiezen voor het bos en de natuur. Ik wil niet azijnzeiken, maar dan mag de wereldberoemde boswachter in Nederland toch ook wel wat matigen. Verdomme mogen we dan helemaal niks meer?

Ik kijk naar het veldje. Daar staat een bordje van Staatsbosbeheer dat bij mij nogal onzinnig overkomt. Ik kijk dan ook maar snel naar de toren. Valken? Jazeker, in een blik te vangen. Eentje in de hoge antenne en eentje in de wiphoekantenne. M zit hoog, V zit lager.

Ze blijven een poosje in deze stand zitten, maar net wanneer ik via de chat van BDL deze posities wereldkundig ga maken, vertrekt M uit de hoge antenne. Hij keert even later terug om naar de nestkast te gaan. Geen onverwachte plek.

Nog wat later gaat V naar de hoge antenne toe waar ze op een lastige krul gaat zitten. Dit is zeker geen ideale wipplek. 

Ik neem nu even de moeite om het bord op het veldje te lezen. Het moet een geruststelling zijn dat de "zichtas naar de toren" niet in gevaar komt. Maar daar heeft SB het toch niet helemaal scherp. Juist wanneer de juvies gaan oefenen met het overnemen van prooi (en die dan ook geheid zullen laten vallen en dus de prooi op het veld zullen gaan oppeuzelen). Dan zal de aanplant op het veld niet prettig zijn voor de spotters. Zeker niet wanneer het struiken zijn zullen we dit niet meer gaan zien helaas. 

En ook de oevers van de Loop zullen niet meer scherp te zien zijn. Een bewijs kun je bij de foto's zien, waar ik twee eenden niet scherp kon krijgen.

En dan is daar plotseling de actie: M verlaat als een speer de nestkast en een seconde later volgt V ook. Een grote tros duiven is over mij heen richting De Mortel aan het vliegen en M gaat meteen aan de slag om er een paar af te zonderen. De eerste poging - van onderen -  mislukt nog maar nu is V ondertussen in een superpositie gekomen om het karwei af te maken. Helaas zorgen de boomtoppen ervoor dat ik de afloop niet kan zien, maar het feit dat het een hele poos duurt voordat ze terugkeren zegt me genoeg.

Ik hoor geritsel in het bos achter mijn auto. Ik kijk even en zie dan opeens wie de ritselaar is: het is een eekhoorn die op de grond zit. Hij lijkt helemaal zwart. Snel grijp ik mijn camera maar het bosterrein golft nogal en de staart van de eekhoorn zie ik nog net in zo'n gat verdwijnen. Ik probeer het nog eens maar mijn camera krijgt hem niet in beeld.

Dan hoor ik de terugkeer van een van de valken. Is het M? Dan is V ongetwijfeld nog aan het eten. M zal het restant straks wel ophalen. 

Ik ga ook op prooi-jacht. 

 

P1230913.jpgP1230914.jpgP1230915.jpgP1230916.jpgP1230917.jpgP1230920.jpgP1230923.jpgP1230924.jpgP1230926.jpgP1230927.jpgP1230930.jpgP1230931.jpgP1230932.jpgP1230934.jpgP1230937.jpgP1230938.jpgP1230939.jpgP1230941.jpg

 

 

 

Hits: 521