Bijzonderheden 2018

Categorie: Nieuws 2018 Gepubliceerd: maandag 30 oktober 2017 Geschreven door Kuiko
(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Bijzonderheden van seizoen 2018

 

Wat brengt het nieuwe slechtvalkenseizoen 2018?

Komt er wel een seizoen 2018 op deze website? Is een tijdspanne van 10 jaar eigenlijk niet genoeg (2007 - 2017)? Is in die tien jaar eigenlijk niet alles al een keer aan bod gekomen?

Het seizoen 2017 heeft mij niet de voldoening gebracht die andere jaren me wel brachten, (zelfs het juvieloze 2012 was boeiender). Dat kwam ook door droeve omstandigheden die in maart van 2017 begonnen en tot bijna september duurden. Maar was dat het wel alleen? Hoewel de knapperd VM en de wispelturige VV het voor de camera hartstikke leuk deden, was het buiten het nest bedroevend weinig dat de spotters op de grond geboden werd. Uit de overlevering waren Pa en Ma met voorsprong het leukste koppel. Zelf ben ik het meest gecharmeerd van slimme Pa met de felle feeks S2. Er gebeurde bijna bij elk van mijn vele bezoekjes wel wat. Als ik dat zet tegenover het seizoen 2017 was dat een wereld van verschil. Er zijn meer factoren die meetellen: door de nieuwe lichtbakens voor de ramen kunnen de valken daar niet meer op plaats nemen. Blijft voor de spotters eigenlijk alleen maar de door mij zo genoemde "koektrommel" als rustplaats. Wat wel gebleven is, dat zijn de "wiphoek" en de "uitkijkpost" op de hoge antenne. Dat gelukkig nog wel.

We zullen zien, ik beloof niks. Blijft het hierbij, dan rest mij niks anders dan al die trouwe lezers van mijn verhaaltjes te bedanken voor hun belangstelling voor alle verhaaltjes die ik in de afgelopen 10 seizoenen schreef. Ik hoop op jullie begrip.

Er kwam dus inderdaad wel een seizoen 2018 op deze website, maar het verloop zou totaal anders zijn dan ik verwacht had. Het seizoen lijkt voorspoedig te verlopen. Er wordt flink gepaard en het nestkuiltje ziet er puik uit. VV blijft al vroeg overnachten. Veelbelovend allemaal. Maar dan zijn daar de aanvallen van diverse andere slechtvalken. In het begin lijken ze onschuldig. De vreemdelingen worden vriendelijk verzocht verder te gaan. Ook wanneer op 11 maart er gelijktijdig twee vreemde valken zich aankondigen lijkt er nog niets aan de hand. Dezelfde avond nog wordt VV dodelijk verwond. Een dubbel geringde en een enkel geringde valk lijken de strijd met elkaar aan te gaan maar er is ook de nieuwe ongeringde vrouw. Ondanks heftige gevechten waar zij geen heel sterke indruk maakt, lijkt zij verrassend als winnares uit de strijd te komen. Midden in die strijd legt ze op 2 april zelfs haar eerste eitje. Twee weken later volgt, ook weer gedurende het strijdgewoel een mismaakt ei dat op het rooster kapot valt. Het is het einde van de seizoen want van echt broeden komt het niet. 

Om de fans toch van een nest te laten genieten schakelt BDL een nest bij het stafgebouw van de KLu in Breda bij. Verwarrend, maar begrijpelijk. Wanneer deze valkjes uitvliegen worden de cambeelden van zowel Breda als De Mortel nauwelijks aangekondigd vlak voor Vaderdag voortijdig uitgeschakeld. 

11 mrt   VV dood op de vierde ring
02 apr  eerste ei
16 apr  tweede (wind)ei op rooster
Share
Hits: 1193