Hemelvaart (in meerdere opzichten)

Categorie: Juvenielen 2020 Gepubliceerd: donderdag 21 mei 2020 Geschreven door Kuiko
(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Gisteren heb ik voor het eerst een online uitvaartsdienst bijgewoond. De laatste broer van mijn vader is aan Corona overleden, zijn enige nog levende zus mocht er niet bij zijn en ook ik mag de risico's niet nemen. Bijna 94 is de man mogen worden, een gezegende leeftijd natuurlijk. Wanneer ik door De Mortel rij overweeg ik even bij het kerkhof te stoppen om het verse graf even te bezoeken, maar ik besluit toch verder te gaan.

Het spottersveldje is nog leeg. De grond wordt droger en droger. Met mijn voet schop ik licht tegen het zand. Het stuift weg. Dat is niet goed bedenk ik.

Op de toren moet ik heel even zoeken en zie dan toch nog snel hoe onder de buitencam op de dakrand precies op de hoek van de toren een slechtvalk zit. Ik weet het niet zeker maar ik gok op V.

De andere valk kan ik niet ontdekken. Ik twitter even waar de valk zit om mijn data te beperken, maar realiseer me dan dat mogelijk niemand dit berichtje zal lezen. Heel even BDL dan maar starten?

Ik zie een Hop in beeld en voor mij is dat nu gunstig, geen streaming data, dus even chatten moet kunnen.

Er valt niet zo heel veel te vertellen, maar dan is daar de tweede valk. Deze landt in de hoge antenne. De valk in de antenne vliegt na een poosje op en verdwijnt uit mijn zicht om niet heel veel later terug te keren, ik ben te laat voor een foto maar ik zie nog net hoe een prooitje direct de nestkast in wordt gedropt. Meestal wordt het rooster als springplank gebruikt, maar nu wordt die overgeslagen. Het moet M zijn en het prooitje (een spreeuw?) is door hemzelf gevangen maar de jongen zorgen zelf wel voor het voeren.

Na hooguit enkele minuten zit M weer op het rooster. Plicht gedaan, taak volbracht.

Fietsers losse elkaar af op het veldje. Wanneer een discussie of een slechtvalk nu origineel een standvogel of een broedvogel is dreigt uit te lopen op een wellus nietus kappen we dat maar snel af. Dat deze valken ondertussen 100 procent standvogels zijn is zo klaar als een klontje, maar van origine trekt de valk daarheen waar op dat moment het meeste voedsel is. (En dat is nog steeds zo, maar tegenwoordig is het voedselaanbod overal rijkelijk) (Wanderfalke zegt wel iets, toch?)

Ik wijs de man die me probeert te overtuigen (met twee boekjes over de slechtvalk) op de site van Froona Veldhuis. "Wie? Nooit van gehoord!" "Okee, dan weet ik genoeg, gij domkop, gij onnozele", maalt het in mijn hoofd. Doe nou niet net of je er verstand van hebt, wanneer je nog nooit van Froona hebt gehoord. De woorden huppen op het puntje van mijn tong om mijn mond te verlaten, maar ik slik ze maar weer in.

De valken zitten een hele poos zonder wisselingen van plaats op de toren. Rondrazende zwaluwen brengen me heel even in de war. het lijken net schaalversies van slechtvalken. Dan zijn beide valken plotseling in de lucht. Heel even doen ze aan schoonvliegen en verdwijnen dan langzaam aan uit mijn zicht. Ik probeer ze niet met mijn kijker te volgen en raak ze dan gewoon kwijt omdat mijn ogen ze niet meer kunnen volgen.

Na een poosje, sta ik op het punt om maar weer huiswaarts te gaan, zie ik in een flits een slechtvalk recht op de nestkast toe gaan, zie ik dat goed? Met prooi? Ik weet het niet zeker, en de tweede valk zorgt ervoor dat ik het niet even online kan checken. Deze heeft zeer zeker een prooi bij zich. Het lijkt me V met een duif. Ze dondert ergens op de derde ring neer met haar prooi. Ik zie haar niet en ook de valk in de nestkast zie ik niet. In beeld zie ik weer de Hop. 

De buizerd heeft weer wat rondjes gedraaid en de geelgorsen (met nog wat andere kleine soorten) vliegen laag op en neer tussen het bos rechts van me en dat aan de andere kant aan de overkant van de Snelle Loop. Geen moment krijg ik er eentje fatsoenlijk in beeld. Het irriteert me een beetje en ik besluit huiswaarts te gaan.

In De Mortel neem ik opnieuw gas terug om even te stoppen bij het kerkhof. Ik zie dat de poort dicht is en besluit de gok niet te nemen dat hij afgesloten is. Even later sta ik weer thuis. Zeer ruim op tijd voor mijn afspraak met de kapper. (Ja die plempt zijn hele agenda vol om de geleden schade maar zo snel mogeijk op te vangen. Gelijk heeft ie en ik ben er blij mee).

 

P1200771.jpgP1200774.jpgP1200775.jpgP1200776.jpgP1200778.jpgP1200781.jpgP1200786.jpgP1200787.jpgP1200788.jpgP1200789.jpgP1200793.jpgP1200795.jpgP1200798.jpgP1200803.jpgP1200804.jpgP1200811.jpg

Share
Hits: 193